Sigung Chiu Chi Ling (趙志淩)


Sigung (grootmeester) Chiu Chi Ling (趙志淩) geboren op 20 januari 1943, heeft vanaf zijn zesde jaar het Hung Gar geleerd van zijn vader Chiu Kao (1895-1995). Chiu Kao wordt gezien als èèn van de grootste Hung Gar leraren die er hebben bestaan. De training van zijn zoon was dan ook ouderwets en ging volgens de traditionele methoden. In de heuvels rond Hong Kong, waar ze vaak waren te vinden, trainde Chiu, veel de Sei Ping Ma (paardenstond – horsetand). Stapsgewijs werd er een begin gemaakt met het leren van de handvormen met de bijbehorende applicaties. Met regelmaat na een training, nam zijn vader hem mee voor het samen drinken van thee, waarbij er verhalen werden verteld over de oude Kungfu meesters. Zijn moeder “Siu Ying” nam Chiu vaak mee naar de school van Mok Gwai Lam. Zij was de laatste vrouw van de legendarische Wong Fei Hung en Chiu volgde in haar school zo nu en dan lessen. In de loop van de jaren was er tussen Mok Gwai Lam en Chiu een goede relatie ontstaan en Mok Gwai Lam zag Chiu bijna als haar eigen zoon. Chiu was al snel de betere leerling van haar school en met zijn talenten in het Chinese leeuwendansen was hij hiervoor vaak aanwezig als èèn van haar leerlingen een eigen school opende.

 
Op zijn 15de begon hij als assistent te werken in de clinic van zijn vader. Zijn vader was opgeleid in de TCM (traditionele Chinese geneeskunde) en het zetten van botten, deze kennis wilde hij graag overdragen aan zijn zoon. In de avonden gaf Chiu Kungfu les in de school van zijn vader. Begin jaren zeventig opende hij in Hong Kong zijn eigen school. Het was een periode waarin de groei van Kungfu in films (Hong Kong Cinema) immens populair was geworden en Chiu zag dit als een mogelijke manier om zijn Hung Gar onder de aandacht te brengen van vele mensen. Hij deed vervolgens de choreografie van veel verschillende vechtscenes en nam tevens deel als acteur in meer dan 70 films waaronder ” The Snake in the Eagles Shadow”, Duel of the Seven Tigers”, en de filmhit ” uit 2004 “Kungfu Hustle”.

Chiu Chi Ling was ook een deelnemer van het team dat naar Japan was gestuurd voor een 6 daagse tour in Hokkaido, waar hij voor vele Shorinji Kempo atleten de vorm Tit Sin Kuen (鐵線拳) demonstreerde. In Tokyo werd hij geïnterviewd door Fuji tv waarbij veel hoog geplaatste Japanse leraren technieken met hem wilde uitwisselen. Hetzelfde gebeurde in de USA met NBC en verschillende tijdschriften plaatsen artikels over hem. Sinds 1997 woont hij samen met zijn vrouw en zoon Kevin in San Francisco.
 
Zijn vader Ciu Kao was de oprichter van de Shaolin Hung Gar Association en Chiu wilde dit werk voortzetten met als doel om Hung Gar wereldwijd te verspreiden. Hij paste de associatie wat aan en onder de naam “International Chiu Chi Ling Hung Gar Association” ging hij verder. Vooral sinds hij in de Amerika woont, verloopt de promotie van Hung Gar een stuk vlotter. Zijn schema van het geven van seminars is daarom ook druk bezet. Met regelmaat bezoekt hij zijn scholen in de Hong Kong, Australië, Mexico, India, Pakistan, Singapore, Brazilië, Duitsland, Zwitserland en Nederland. Daarnaast heeft hij al tot tweemaal (2003 & 2013) toe een grote internationale tour georganiseerd naar de historische plaatsen in China, zoals in Hong Kong, Fat Shan, Sui Lam en Shaolin Fujian Temple). De eerste “Southern Shaolin Tour 2003” trok meer dan 35 belangstellenden waaronder 8 Nederlandse en Belgische deelnemers. Chiu Chi Ling was èèn van de eerste die met zijn internationale organisatie deelnam aan de 1ste expo van “Wong Fei Hung memorial day” waarbij er een museum werd geopend ter ere van de legendarische grootmeester Wong Fei Hung.

Anno 2017 reist Chiu Chi Ling nog de wereld rond voor het geven van seminars, photoshoots en interviews waarbij hij de kennis van Hung Gar die hij lang geleden van zijn vader heeft geleerd weer op een traditionele manier overdraagt aan een nieuwe generatie.