Geschiedenis Hung Gar 洪家

De stijl Hung Gar begint met de vernietiging van het zuidelijke Shaolin klooster in de provincie Fujian in 1763. Het Hung Gar Kungfu wordt daarom beschreven als een zuid stijl Kungfu en behoord tot de zogenaamde vijf familie stijlen: Hung Gar, Choy Gar, Lau Gar, Lee Gar en Mok Gar. Hung Gar is vernoemt naar zijn oprichter Hung Hei-Gun, leerling van de beroemde Shaolin abt Jee Sin. Hung Hei-Gun was zelf een thee verkoper/handelaar en met de komst van de Qing dynasty, verliet hij zijn huis in Fujian en bracht hij de Hung stijl met zich mee naar Quangdong. De abt Jee Sin had naast Hung nog een viertal leerlingen: Choy Gau Lee, Mok Da Si, Lau Sam-Ngan and Li Yao San. Samen met Hung Gar werden dit later de 5 dominerende stijlen uit de zuidelijk Chinese provincies.

Hung Gar kungfu begint zich pas vanaf de tweede helft van de 19e eeuw meer te ontwikkelen. Samen met zijn vader Wong Kai Ying deed de toen jonge Wong Fei Hung voorstellingen op straat. Wong geboren in 1847 in het dorp Xiqiao, uit het district Nanhai, provincie Guangdong, leerde vanaf zijn 6de jaar, van zijn vader de Hung stijl. Op zeer jonge leeftijd was hij zo bedreven in Kungfu dat hij vandaag ook word gezien als de grondlegger van Hung Gar. Wong Fei Hung bracht Hung Gar een stapje hoger en verder dan zijn oprichter. Op 13 jarige leeftijd ontmoette hij Lam Fook Shing, een leerling van Tit Kiu Sam. Het was van hem dat hij de set Tit Sien Kuen leerde (Yzeren Draad Vorm)

Hung Gar Grootmeester, Wong Fei Hung

Wong Fei Hung was een beroemde en zeer gerespecteerde meester. Getrouwd met Mok Gwei Lan stierf hij in 1924. Zijn laatste jaren hield hij zich vooral bezig de school van zijn vader, de “Bo Chi Lam” voort te zetten, als instructeur in Hung Gar en als arts (TCM). Hij stond bekend als de “Koning der Leeuwen”, want hij was één der beste leeuwendansers van de provincie. Hij gaf zijn stijl onder ander door aan Lam Sai Wing en zijn laatste vrouw Mok Gwei Lan, die hem zo’n 50 jaar overleefde.


Hung Gar Grootmeester, Lam Sai Wing

Lam Sai Wing werd geboren in 1861 in het dorpje Pingzhou, in het district Nan Hai. Hij behoorde tot een geslacht van krijgskunstenaars. Van kinds af aan was hij zeer sterk en gezond, slim en leergierig. Al op jeugdige leeftijd leerde hij de bokskunst onder leiding van zijn grootvader. Door de harde training maakte hij snel vorderingen. Toen hij ouder werd had hij zijn familiestijl al volledig eigen gemaakt. Later kreeg hij ook nog les van beroemde leraren als Ng Cheun Mei en Wong Fei Hung. Op twintig jarige leeftijd was hij zeer bekwaamd en beroemd. Hij opende een school in Guangzhou en kreeg daar veel leerlingen. Op latere leeftijd vertrok hij naar Hong Kong waar hij een aantal scholen onder zijn beheer had. Lam Sai Wing geld als een van de grote vernieuwers van het Hung Gar Kungfu. Hij herschikte de vormen, en stelde ze ook te boek. Hij overleed in 1942.


Hung Gar Grootmeester, Chiu Kau

Met de oprichting van de Republiek van China, met als grondlegger van het huidige moderne China, Dr. Sun Yat Sen, deed Sun een beroep op alle Chinese landgenoten die op dat moment in het buitenland zaten om terug te keren naar China om hun land weer op te bouwen. Chiu Kao had voor het grootste gedeelte van zijn leven in het buitenland gewoond maar nadat hij zag hoe anderen landgenoten in het buitenland werden gediscrimineerd en ze onder onmenselijke omstandigheden moesten leven en werken, besloot hij terug te keren naar China. Terug in China trouwde hij al snel met Shiu Yin. Shiu Yin kwam zelf ook uit een gerespecteerde familie die zich voornamelijk bezig hield met acupunctuur maar daarnaast ook kungfu. Het was dus vanzelfsprekend dat ze hun kennis van kungfu uitwisselende met elkaar. Ze woonden in Hong Kong en kwamen er later achter dat Lam Sai Wing een directe leerling was van Wong Fei Hung, wat betekende dat Lam Sai Wing uit dezelfde lineage kwam als hun kungfu. Chiu Kau ging daarom verder met kungfu trainingen bij Lam Sai Wing’s martial arts school en werd hier al snel een van de betere leerlingen.

Later hielp Chiu Kau met lessen geven aan leerlingen bij Lam Sai Wing op de school en in dankbaarheid overhandigde Lam Sai Wing het zojuist verschenen, eerste editie van “Taming Tiger set, IJzeren Draad set en Tiger Crane set” aan Chiu Kau als een gedenkschrift. (12e jaar van de de Chinese Republiek (1923) De volledige kungfu kennis van Lam Sai Wing werd doorgegeven aan de Chiu familie. Ze verdiende veel lof van het publiek en werden over de hele martial arts wereld bekend als “Het Beste koppel”.Chiu Kau stopte met les geven in het begin van de jaren 70. De school die hij in 1931 had geopend werd toen door zijn twee zonen, Chiu Wai en Chiu Chi Ling voortgezet. Chiu Kau is overleden op 20 februari 1995 op de leeftijd van 100 jaar.


Hung Gar Grootmeester Shiu Ying

Kungfu Enkhuizen

Shiu Ying werd geboren in een dorpje in San Hui, Guangdong, Ze komt uit een familie van Kungfu beoefenaars en (TCM) Chinese geneeskunde artsen (kruidenartsen). Haar echte naam was Wong Sou Nang. Ze trouwde Chiu Kau en ging samen met hem naar Hong Kong om hier een Hung Gar school te openen. Toen ook zei hoorde dat Lam Sai Wing in Hong Kong lessen gaf, ging ze samen met Chiu Kau hier lessen volgen. Al snel werden ze beiden favoriete leerlingen van Lam Sai Wing. Met de publicitie van Lam Sai Wing zijn eerste Hung Gar boekenreeks ontvingen ze beiden als eerste een getekend exemplaar als waardering voor hun inzet in en voor de school.

Shiu Ying was zelf erg goed in de Chinese geneeskunde en gaf de arme mensen gratis de medische zorg die ze nodig hadden. Dit werd zo gewaardeerd dat velen aan haar vroegen om geadopteerd te worden als haar peetkinderen. Ook hielp ze graag mee met goede doelen acties en fondsenwerving. Een gedeelte van de opbrengst van de fondsenwerving kreeg ze door kungfu demonstraties te geven samen met haar man. Ze was zelfs zo goed in haar Kungfu dat vaak werd gezegd dat ze beter was dan haar man Chiu Kau.

Op lokale markten werd ze vaak informeel uitgedaagd voor een gevecht maar als snel merkten haar tegenstanders dat ze beschikte over ontzettend goede technieken zoals: “ Dim Yuet” Hiermee kun je een aanvaller snel uitschakelen door gebruik te maken van accupressuur punten op het lichaam. Al haar kennis heeft ze doorgegeven aan haar zoon Chiu Chi Ling.
Shiu Ying is overleden op 30 augustus 2002 op de leeftijd van 98 jaar. De “Spirit” van al haar kennis en prestaties zal altijd blijven voortleven in de martial arts wereld.