Richard van Ark

Op 15 jarige leeftijd begon Richard van Ark (1980) zijn martial art carrière in het Pencak Silat Perisai Diri bij Ruud van Weldam. Ruud van Weldam opende in 1995 een kleine school in Harderwijk en verzorgde hier èèn keer per week een training. De trainingen waren ouderwets, conditioneel hard en eisten veel van lichaam een geest. Een aantal jaren later verhuisde de school van Harderwijk naar Zeewolde. Voor Richard gingen de trainingen gewoon door en om in Zeewolde te komen reisde hij per auto, èèn keer per week mee met een clubgenoot. Op zoek naar de fysieke grenzen werd alles wat hij leerde in de wekelijkse les, dagelijks thuis getraind. Dit resulteerde tot een trainingsprogramma van 3 uur per dag, zeven dagen per week, wat bestond uit kracht, lenigheid, conditie en Pencak Silat training. Het was dan ook al snel dat hij beginners en later gevorderden lessen mocht geven onder toezicht en soms afwezigheid van zijn leraar. Om toch meerdere keren per week les te krijgen, reisde Richard vaak in de avonden per trein naar Bussum. Hier was nog een school gevestigd waarvan het trainings en kennisniveau hoger laag. Dit betekende vooruitgang.
 

In 1999 zag hij een documentaire over het ” Shaolin” op de televisie en was verbaasd wat zij deden met wapens. Dit onderdeel was niet prominent aanwezig in de Pencak Silat Perisai Diri omdat de focus hier altijd lag om de geleerde technieken in sparringsvorm te oefenen. In een tijd van de “Gouden Gids” zocht hij naar een Kungfu school in de buurt van Harderwijk. Die vond hij bij de “Padberg Academie” in Ermelo en een proefles volgde. 

Klaas Padberg Sifu een zeer gerespecteerd leraar met een enorme kennis van Kungfu voorzag hier meerdere keren per week een training. De trainingen waren dan wel anders opgezet van wat hij was gewend, maar Richard besloot zich bij de school aan te melden en combineerde dit met zijn dagelijkse training in het Pencak Silat. Het onderdeel wapen, waarvoor hij in de eerste plaats contact opnam kwam al snel aanbod. Vandaag de dag kennen we allemaal de “Mix Martial Arts” systemen maar toen was het heel normaal om twee verschillende stijlen tegelijkertijd te trainen om zo nieuwe kennis op te doen.

sportin-03In januari 2003 kwam de gelegenheid om deel te nemen aan een “Shaolin Tour” onder leiding van Grootmeester Chiu Chi Ling. Richard had kort kennis gemaakt met Grootmeester Chiu Chi Ling een jaar daarvoor tijdens een seminar bij de ” Padberg Academie”. Er zou nu een 11 daagse rondreis worden gemaakt door zuid China waarbij er langs alle belangrijke historische plekken werd gereisd die een link hadden met de stijl Hung Gar waarin werd getraind. Een bijzondere ervaring die Richard aan het denken zette.

Hetzelfde jaar kwam er vanuit zijn Sifu te sprake om een Kungfuschool te openen in Zeewolde. Zeewolde was bekend terrein, maar de ervaring voor het openen van een eigen school was er niet, op ze hoogst alleen lessen geven onder leiding van een leraar. Ruud van Weldam had zijn school in Zeewolde gesloten en samengevoegd met de school in Bussum. Pas 23 jaar besloot Richard toch de uitdaging aan te gaan en opende een school onder de naam ” Van Ark Kungfu Academie”. Het was dan ook Kungfu waarin hij zich verder wilde ontwikkelen.

6Er werd een plan opgesteld om de nieuwe school onder de aandacht te brengen van de Zeewolde inwoners en al snel melde zich de eerste groep leerlingen. In het voorjaar van 2004 bezocht Grootmeester Chiu Chi Ling de school en deed Richard zijn “Baisi”. Baisi is een ceremonie waarbij je als leerling/leraar wordt geaccepteerd door een Hung Gar familie. In dit geval was dat de ” Chiu family”. In de jaren die volgde groeide de school tot een 70 tal aan leerlingen die wekelijks vol enthousiasme de trainingen bijwoonde, deed het mee met nationale en internationale wedstrijden en had het een eerdere locatie in Enkhuizen en later Lelystad.

8Een groot succes behaalde de school met een tweetal studenten die beide Europees kampioen werden in hun categorie en tevens werden genomineerd als ” Sportman van het jaar” tijdens een groot gala in Zeewolde. De school had aansluiting gemaakt bij de internationale Chiu Chi Ling Hung Gar Associatie en werd hiermee een officieel vertegenwoordiger van het Hung Gar Keun in Nederland en organiseerde vervolgens verschillende kleine en grote Kungfu seminars.

Tot eind 2009. De Van Ark Kungfu Academie ging dicht. Na jaren van lessen geven en volgen was er een punt bereikt van even rust. Richard pakte zijn backpack en ging samen met zijn vrouw de wereld verkennen. Er was nu even geen tijd voor Kungfu. Zijn reizen door Azië zorgde er wel voor dat hij steeds weer opnieuw in aanraking kwam met martial arts, maar het was tijdens een 6 weekse trip door Nieuw Zeeland (2012) die hem weer de energie gaf er ook weer iets mee te gaan doen. De school was inmiddels een aantal jaren dicht, maar toch stonden er regelmatig oud leerlingen voor zijn deur met de vraag of Sifu weer les ging geven.

In augustus 2013 heropende hij de school in Enkhuizen waar hij nu samen met zijn gezin woont. Sinds de oprichting van de academie is hij hier hoofddocent, interne opleider en eindverantwoordelijke. Richard is tevens mede oprichter van Stichting Kalyani die zich al meer dan 8 jaar inzet voor het welzijn van weeskinderen in Sri Lanka. Zijn Kungfu lessen zijn theoretisch, praktisch, no nonsense en gevuld met inmiddels velen jaren aan martial arts ervaring.

Richard van Ark Sifu nodigt iedereen uit om eens een les mee te trainen.

 
SchoolSchoolSchool

Kungfu betekend “Vaardigheden verkregen door herhaling” of “jezelf in bescherming nemen”. Voor de Van Ark Kungfu Academie gaat dit echter verder dan het fysieke aspect van een vechtsport. Het fysieke gevecht is niet de uiteindelijke bedoeling van de training.

Het is niet de bedoeling dat men door de training een vechtmachine wordt; juist het tegenovergestelde. Een rustig, zelfverzekerd mens stoot problemen af; een onrustig, onzeker mens zoekt ze op. Wie goed genoeg traint zal, en dit kan vreemd klinken in westerse oren, de getrainde technieken nooit in het echt hoeven te gebruiken. De training geeft een idee van mogelijkheden en dat maakt een mens rustiger. En wie rustig is heeft er geen behoefte aan tegen anderen te vechten. Het echte ‘gevecht’ voert een mens niet tegen medemensen, maar tegen zichzelf, tegen de eigen weerstanden in het leven. Als we niet op een voor onszelf goede manier met onze weerstanden om (leren) gaan kan dit leiden tot stress trauma of zelfs ziekte. Daarentegen maakt elke overwonnen weerstand in het leven een mens sterker, zowel in de sport als in de maatschappij, in het hele leven.

Leren omgaan met weerstanden, tijdens je training staat bij de Van Ark Kungfu Academie centraal. Hierbij vormt meditatie een belangrijk hulpmiddel. Alleen zichzelf overwinnen kan een mens vooruit brengen, en juist dat is het moeilijkste wat er is. Wie zichzelf overwint vormt karakter.

Bron:
Deze filosofie ontwikkeld door Ruud van Weldam wordt ook gehanteerd bij de Van Ark Kungfu Academie.